Fontána pre Zuzanu vtedy a dnes

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Fontána pre Zuzanu vtedy a dnes - časť prvá

Pohľad scenáristu Fontány pre Zuzanu /jednotky/ na vznik tohoto filmu, na ľudí okolo realizácie a ich vzájomné vzťahy, ktoré začali v minulosti a pokračujú do súčasnoti... Scenárista pátra po tom, ako to vlastne celé začalo, ktorí ľudia pri tom boli a čo sa medzi nimi odohrávalo. V tomto príbehu na pokračovanie sa príbeh minulosti stretá s prítomnosťou - ak vydržíte, budete svedkami vzniku a realizácie divadelného muzikálu FONTÁNA PRE ZUZANU a vzťahov ľudí zo súčasného šoubyznisu...

   Maja, druhá hrdinka Fontány pre Zuzanu sa v aute pýta svojho otca, čo je láska – Dušan Rapoš prišiel s nápadom vložiť jej do úst repliku, ktorá vo filme nakoniec aj odznela:„...láska je to, čo sa deje medzi mužom a ženou, keď sa majú radi“.V inom mojom scenári k filmu V MESTE PLNOM DÁŽDNIKOV hovorí matka svojmu búriacemu sa synovi Tomášovi : „láska, čo je to láska? Z lásky predsa nevyžiješ...“  To, čo som počas celej cesty životom robil bolo hľadanie DEFINÍCIE LÁSKY pričom som si väčšinou to, čo hľadám vôbec neuvedomoval... Filmové scenáre, ktoré som napísal, literátne práce, ale aj cestovanie po svete a fotografovanie boli len vonkajškovým prejavom tohto hľadania. Samozrejme, že som poznal rôzne podoby lásky, najma tú erotickú a sexuálnu - zamieňal som si sex s láskou. Neodlišoval som to. Myslel som si, že ak ma má žena rada musí so mnou divoko sexovať – ak to neurobila, nazdával som sa, že ma nemiluje a tak som sa k nej potom aj správal – ako dokonalý buran.  Až keď som sa začal vzďaľovať pocitu jednoty so sebou samým som si uvedomil, že pocit Láska s veľkým "L" je vlastne jediné po čom túžim.  A tak som prijal plnú zodpovednosť za všetko čo tvorím a vytváram. Prijal som zodpovednosť za svoju tvorivú silu, lebo prostredníctvom nej vytváram svoje peklo a svoj raj. Nikto iný na svete za to nemôže... Z tohoto nového uhla pohľadu som začal skúmať aj svoj vzťah k FONTÁNE PRE ZUZANU – nemôžem ju vynechať, lebo je nedeliteľnou súčasťou môjho osudu. Je príbehom určitého obdobia môjho života a ľudia, ktorí sa zúčastnili na jej tvorbe sú súčasťou príbehu ktorý tu odhaľujem...

  Pred rokmi, keď som sa so svetom takzvaného šoubyznisu rozišiel a odišiel som k inému druhu profesie -  mal som sklony k sebaľútosti a k istému viac - menej proklamovanému pocitu ukrivdenia. Sám sebe som si nahováral, že sa mi odchodom zo sveta kinematografie stala krivda... Až novým pátraním po tom, ako to bolo, som si uvedomil podrobnosti, ktoré som zrejme úmyselne potlačil do vlastného zabudnutia – a práve tieto podrobnosti a súvislosti, ktoré z toho vyplynuli mi vrhli svetlo nielen na ľudí okolo Fontány, ale vprvom rade na celý príbeh a hlavne – na mňa samotného... A samozrejme – veci, ktoré sa mi diali vo svojom vútornom „programe“ začali sa veľmi skoro prehrávať ako reálne udalosti a stretnutia v reálnom svete. Takým bolo aj moje nové a veľmi nečakané stretnutie s Dušanom Rapošom v roku 2004.

   V roku 2006 sa mi „náhodou“ dostala pred oči internetová správa, rozhovor s autorkou literárnej predlohy pani Eleonórou Gašparovou, ktorá ma viedla k dramaturgičke, spisovateľke a libretiske Alte Vášovej, ktorú som navštívil po mnohých rokoch začiatkom jari roku 2007 v Bratislave... Stal som sa pátračom po tom, „ako to bolo“ a uvedomil som si, že aj v tomto prípade, teda v prípade zrodu azda najznámejšieho a najnavštevovanejšieho, rozporuplného a kritikou veľmi zle prijatého slovenského filmu som bol len ohnivkom v reťazci príhod a udalostí, ktoré viedli k jeho vzniku a neskôr k vzniku divadelného muzikálu FONTÁNA PRE ZUZANU...


   Azda prvotným impulzom, ktorý si pamätám bolo prehlásenie šéfa tvorivej dramaturgickej skupiny režiséra Ivana Hušťavu, ktorý na jednom z prvých sedení našej „skupiny“ zveril svoju predstavu o činnosti – bude vraj spokojne umierať, keď sa mu ako vedúcemu skupiny podarí zrealizovať aspoň jeden taký film ako je slávny a kultový film šesťdesiatych rokov, český muzikál STARCI NA CHMELI. Poviem pravdu, veľmi som tomuto jeho názoru nefandil... Mal som iné zámery... Driemala vo mne túžba po veľkom kine, ktoré obráti naruby svet v ktorom som žil... Bol to normalizačný svet, svet strachu a kontroly a udávania... Písal sa rok 1981...






film a muzikál | stály odkaz

Komentáre

  1. Karemo, co tu sugeruješ lidem?
    .. Bol to normalizačný svet, svet strachu a kontroly a udávania... Písal sa rok 1981... ?
    Kto Ti toto natlkol do hlavy?
    Koľko si mal vtedy rokov? Že všetci šmírovali a udávali?
    Riešila sa otázka svetovej krízy? Riešila sa cigánska otázka? Riešila sa nezamestnanosť?Keď si nechodil do práce, čo by aj s osobitnou školou, tak Ťa prvá kontrola stála príživníctvo! A vieš koľlko bolo za príživníctvo?
    Dneska rieš otázku sociálnych sietí, daňových únikov a jeď do Ameriky, či Kanady. Pokiaľ zaplatíš za udelenie víza a pak se dozvíš, že môžeš ject leda tak do prdele! Lebo majú vážne, opodstatnené podozrenie, že by si tam na čierno pracoval! Deti prisťahovalcov, čo tam utekali za prácou, Ťa tam nepustia! Sa uvedom, čo tu točíš!
    Vieš, kto sú praví Američania? Indiáni v rezerváciách!
    Si neskutečnej!




    publikované: 21.10.2009 22:21:25 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Karema, vyzerá to, že by si mohol ponúknuť niečo zaujímavé,
    akurát, že film bol natočený v roku 1986, sa to nejako dlho natáčalo :-) a fakt až na tie pesničky, to bolo dosť uletené, ešteže tam vsunuli krásnu Vejmělkovú a fešáka na motorke :-)

    A MIŤO, ona tá normalizácia sa dá všelijako chápať, vždy bude niekto mimo čísiel v tabuľkách,...vždy bude strach, udavačstvo, kontrolovanie, len sa mení účel a štýl :-)
    publikované: 21.10.2009 23:37:46 | autor: Derechura (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Derechuro, prečo? :-)))
    Kapitalisti neudávaj, ani nestrašej! Však jak by to potom bylo?
    Z pod okapu do Atlantiku? Nebo Titaniku, já Ti nevím, jsem celej dezorientovanej. Zatím mám práci, nevakopli mně. Protože kpitalisti jsou geneticky hodní a uznanliví. Co se vo nich kdys říkalo jsou pomluvy a záměrně šířené nepravdy. Však každý z nás má možnost podnikat a bejt bohatej. Nevím, co ti propuštění maj proti prvobytně pospolitému kapitalizmu, fakt.
    publikované: 22.10.2009 00:22:10 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014